Kargo Ağırlık Hesaplama Yöntemleri Nasıl Uygulanır?
KARGO AĞIRLIK HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Kargo ağırlık hesaplama, yurtdışı gönderi işlemlerinin en önemli bölümüdür dersek iddialı bir söylemde bulunuş olmayız. Zira yurtdışına gidecek bir paket için ne kadar ücret ödeneceği yapılacak ağırlık hesaplama sonrasında netleşir. Bu nedenle daha düşük fiyatlarla yurtdışı kargo gönderilmek isteniyorsa ağırlığın mutlaka doğru ölçülmesi gerekmektedir.
Bu yazımızda;
Yurtdışı kargo ağırlık hesaplama nasıl yapılır?
Hacimsel ağırlık nedir, nasıl hesaplanır?
Ağırlık ölçümünde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
AĞIRLIĞIN KARGO FİYATINA ETKİSİ
Yurtdışına gönderilecek kargonun fiyatının belirlenmesinde en önemli faktör paketin veya gönderinin ağırlığıdır. Bu nedenle gönderi ağırlığının belirlenmesi uluslararası kargo gönderimlerinin en önemli ayağıdır. Bu nedenle olabildiğince hafif gönderiler yollamak daha az kargo ücreti ödemenizi sağlar.
Kargo ağırlık hesaplamada gerçek ağırlık, bildiğiniz tartı ile ölçülür. Paketinizi teslim ettiğiniz kargo şirketi elindeki ölçüm cihazı ile ağırlığı ölçer ve fiyatı bu işlemin sonucuna göre belirler. Bu noktada ürününüzü içine koyduğunuz paketin de çok ağır olmamasına dikkat etmeniz yararınıza olacaktır. Paketin içeriği çok hafif olsa da koli çok ağırsa bu sizin zararınıza olacaktır.
HACİMSEL AĞIRLIK – DESİ- HESAPLAMA
Kargo ağırlık hesaplama işleminde sadece reel ağırlık söz konusu değildir. Gönderi fiyatının net olarak belirlenmesinde ağırlığın oynadığı rol kadar önemli olan bir başka faktör de kargonun hacmidir. Ürününüzün içine konulduğu kutunun/kolinin büyüklüğü işte bu noktada önem kazanır. Zira kargo fiyatları genellikle desi hesaplaması baz alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle desi hesaplamayı bilmeniz size avantaj sağlayacaktır.
DESİ HESAPLAMA FORMÜLÜ
Kargo ağırlık hesaplama işleminin önemli bir parçası olan desi hesaplama için kullanılan bir formul vardır. Bu formül
EN X BOY X GENİŞLİK / 5000’dir.
İşlemi 30x20x20 ölçülerindeki bir koli için yaparsak 12 sonucuna ulaşırız. Eğer gönderiniz 5 kilo ağırlığındaysa gönderinizin fiyat hesaplaması yüksek olan desi ölçüsüne göre yapılacak ve siz neredeyse 2 kat daha fazla kargo ücreti ödemek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle koli seçiminde dikkatli olunması gönderici yararına sonuç ortaya çıkaracaktır.
GLOBAL FİRMALARIN KARGO AĞIRLIK HESAPLAMA SAYFALARI
Öte yandan global kargo firmaları da kargo ağırlık hesaplama araçları ile müşterilerine yardımcı olmaya çalışmaktadır.
DHL HESAPLAMA
DHL hesaplama sayfasında “Gönderim maliyetlerinde belirleyici unsur gönderdiğiniz paketin gerçek ağırlığından çok uçakta kapladığı yerdir. Bu da gönderinizin hacimsel (veya boyutsal) ağırlığıdır” uyarısında bulunduktan sonra hacimsel ağırlık hesaplama aracı ile müşterilerine yol gösteriyor. DHL hesaplama sayfasında 40x20x20 boyutlarında bir kolinin hesaplaması yapıldığında ulaşılan sonuç 3.5 oluyor.
TNT HESAPLAMA
TNT kargo hesaplama sayfasında ise “Boyut ve ağırlığı hesaplayın” linki ile yönlendirilen sayfada hesaplama bilgisi veriyor. Burada da “Büyük ancak hafif koliler, fiziksel ağırlıklarından ziyade kapladıkları alana göre, yani hacimsel ağırlıkları üzerinden ücretlendirilir” uyarısı yapılıyor.
UPS HESAPLAMA
UPS hesaplama sayfasında da, hedef ülke, gönderi türü, gönderinin ağırlığı ve hacimsel bilgileri verildikten sonra “Hesapla” butonuna basıldığında hesaplama işleminin sonucu çok kısa bir süre içinde karşınıza geliyor.
FEDEX HESAPLAMA
FEDEX hesaplama yapabilmek içinse firmanın kayıtlı müşterisi olmanız yani bir hesap açmanız gerekiyor. Anca bu hesabı açtıktan sonra gönderi ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere gereken işlemleri yapabiliyorsunuz.
Kargo ağırlık hesaplama ile ilgili önemli bilgileri bu şekilde özetledikten sonra; daha az kargo ücreti ile karşılaşmak için en küçük paket, en hafif gönderi eşleşmesini mutlaka yapmanız gerektiğini bir kez daha vurgulamakta fayda var. Böylece ağırlık hesaplama sonucu düşük çıkar ve siz de daha az kargo ücreti ödeyecek gönderim yapmış olursunuz.