Gümrüksüz İhracat Nasıl Yapılır? | KargomKolay.com
GÜMRÜKSÜZ İHRACAT NASIL YAPILIR?
Gümrüksüz ihracat nasıl yapılır sorusunun yanıtını arayan çok sayıda ihracatçı olduğu bilinen bir gerçek. Bu yazımızda uluslararası ticarette, ihracat ya da ithalat yapanları en çok zorlayan konuların başında gelen gümrük vergisi ödemeden nasıl ihracat yapılabilir konusuna eğileceğiz.
- Gümrüksüz ihracat nedir?
- Gümrüksüz ihracat yapılabilir mi?
- Yapılırsa hangi yollarla yapılır?
- Gümrüksüz ihracat yapmanın şartları nelerdir?
Öncelikle bilinmesi gerekene konu gümrük vergisi. İhracat yapılırken gönderilen ürünler için de ithalat yapılırken ülkeye getirilen ürünlerde gümrük problemleri yaşamamak için mutlaka gümrük vergisi ödenir. Ürünler gümrükten geçerken aynı zamanda kayıt altına alınmış olur. Vergisi ödenen ürünler ülkeye sokulur, satış ve pazarlanmasına izin verilir. Gümrük vergisi ödenmeden ülkeye sokulan ürünler ise kaçak ürün olarak kabul edilir.
GÜMRÜK VERGİSİ = MALİYET
Gümrük vergisi ciddi bir maliyet anlamına da gelmektedir.
İhracat yapmak isteyen bir kişi ya da firmanın karşısına birçok maliyet çıktığını hepimiz biliyoruz. Ürünün üretimi ile başlayan maliyetler, yurtdışında müşteri bulunduktan sonra, ürün müşteriye gönderilirken yapılan işlemler sırasında daha da artar. Masraflar ürünün paketlenmesi, müşteriye ulaşması için ödenecek nakliye, sigorta ve en önemlisi gümrük masrafları gibi kalemlerle yükseldikçe yükselir. Maliyetler zaman zaman katlanılmaz hale de gelir.
Bu saydığımız maliyet kalemleri ihracatı çok fazla olan dev firmalar için çok önemli olmayabilir ama ihracatı sınırlı ve az olan firmalar için çok önemli hale gelebiliyor. Bu durumda maliyetleri azaltma yolları arayan ihracatçılar en önemli gider maliyet kalemi olarak gördükleri gümrük vergisini ödemeden nasıl ihracat yaparım sorusuna yanıt arıyor. Gümrüksüz ihracat yapmak için alternatifler yaratmaya çalışanlara çözüm ise 2012 yılında hayata geçirilen bir mevzuat değişikliği ile geldi.
GÜMRÜKSÜZ İHRACATIN YOLU MİKRO İHRACAT MI?
İhracatı daha küçük çapta olan firmalar için gümrüksüz ihracatın yolu ise aynı zamanda hızlı ihracat adı da verilen mikro ihracattan geçiyor. Çok ağır ve ürün değeri çok yüksek olmayan ürünlerin ihracatı için kullanılan mikro ihracat brüt ağırlığı 300 kilogram ve 15 bin Euro tutarına kadar olan gönderilerin gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile gönderilmesini sağlayan hizmet olarak tanımlanan mikro ihracat ürünlerin gümrüksüz ihracatı için tercih edilen yöntem oldu. Ağırlıklı olarak KOBİ’lerin kullandığı bu yol bürokratik işlemleri azaltarak zaman kayıplarının da önüne geçti. Bu yolla yapılan dış satımlarda ihracatçı gümrük beyanname ve ardiye ücreti de ödemez.
Mikro ihracat günümüzde en çok tekstil ürünleri, elektronik, oto yedek parçaları ile e-ticaret ürünlerinin ihracatında kullanılıyor. Ayrıca tekstil aksesuarları ve ev tekstili, düğme, fermuar, püskül, etiket, matbaa, broşür ve katalog gönderimleri de mikro ihracat ile yapılıyor.
Mikro ihracat yapılan gözde pazarların başında ise Avrupa ve Amerika geliyor. Uluslararası kargo şirketlerinin verilerine göre geçmiş yıllara kıyasla Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine yapılan mikro ihracatta yükselen bir trend gözlemleniyor.
Mikro ihracatta ürünlerin nakliye firmaları yerine kargo şirketleri tarafından taşınması ise ürünlerin daha kısa sürede varış adresine ulaşmasını sağlıyor. Bu da mikro ihracatçının yaptığı satışın geri dönüşlerini daha da çabuk almasını sağlıyor.
Mikro ihracat için ürünler, Türkçe fatura aslı ve İngilizce nüshası ile birlikte kargo şirketine teslim edilir, gerisini siz düşünmezsiniz. Kalan tüm işlemler kargo şirketi tarafından yürütülür.
Bu işlem için gümrüksüz ihracat dedik ama mikro ihracatta da gümrük işlemleri var. Bunun için
-Dolaylı Temsil Yetki belgesi,
-İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu )
-Maliye Onaylı Faturanın Aslı
-Yurtdışı İçin Türkçe Faturayla Tutarlı İngilizce Fatura gerekmektedir.
EXPRESS KARGO GÜMRÜKSÜZ İHRACATI
NE KADAR HIZLANDIR?
Gümrüksüz ihracat özellikle gönderim adet ve kilogramları açısından geleneksel ihracatın hayli altında olduğu için koca koca tırlara ya da gemilere ihtiyaç da duymaz. Daha düşük kilogramlı olduğu için yurtdışı uçak kargo ile gönderilebilir.
Bu açıdan nakliye masrafları da göreceli olarak azalır.
Uçak kargoda 30 kilograma kadar olan gönderimlerde express kargo alternatifi ile yüksek hızlı bir gönderim de yapılabilir. Böylece gümrüksüz ihracatı yapan firma teslimat hızı ile rakiplerinin bir adım önüne geçebilir.
GÜMRÜKSÜZ İHRACAT İÇİN HAVA KARGO NE ZAMAN KULLANILIR?
Express kargoda yurtdışı gönderimleri 30 kilograma kadar olduğu için gümrüksüz ihracat sınırlaması olan 300 kilograma kadar olan gönderimlerde hava kargo alternatifi devreye girer.
Hava kargo ile yapılacak gümrüksüz ihracatta özellikle değerli ve bozulabilir ürünler ile yüksek değere sahip elektronik ürünlerin gönderimi yapılabilir. Hava kargonun sağladığı hız ve güvenlik önlemleri ile ihracat daha güvenli bir şekilde yapılmış olur.
GÜMRÜKSÜZ İHRACAT ÜRÜNÜN PAKETLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Gümrüksüz ihracat yapılırken ürün gönderme aşamasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ürünün nasıl paketleme yapıldığı konusudur.
Yurtdışı uçak kargo ile gönderilecek olan ürünlerde maliyetin yükselmemesi için doğru ve uygun paketleme yapılması gerekir.
Bu noktada birkaç paketleme tavsiyesi vermek gerekebilir.
- Ürünü olabildiğince küçültün. Gönderilen ürün örneğin tekstil ürünü ise bunu uygun katlama metotları ile yapabilirsiniz.
- Ürünü içine koyacağınız koli de mümkün olduğunca küçük olsun. Bu sayede hacimsel hesaplama sonuçları daha az çıkar ve daha az kargo ücreti ödersiniz.
- Koli içinde ürüne zarar gelmemesi için doğru ambalaj malzemeleri kullanın ki gönderiniz yerine sağlam ulaşabilsin.
KargomKolay olarak gümrüksüz ihracat gönderimlerinizi de +219 ülkeye, uluslararası çözüm ortaklarımız ile birlikte güvenli ve hızlı bir şekilde gönderiyoruz. Express kargo seçeneğini kullanıp ihracat ürünlerinizi maksimum 3 iş günü içinde dünyanın herhangi bir noktasına ulaştırıyoruz. Siz sadece ne yapmak istediğinizi anlatın, gerisini bize bırakın.