Skip links

Sizde KargomKolay hizmetlerinden şimdi faydalanın!

KARGOMKOLAY GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA ARACI

Kargomkolay gümrük vergisi hesaplama aracını kullanarak kolayca hesaplayabilirsiniz. Bu işlem için GTIP kodunu, hesaplama aracının altındaki kısımda bulunan yazımızdan öğrenebilirsiniz. Bu işlem ardından ise Gümrük vergisi oranlarını belirtilen adresten görüntüleyebilir ve hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA

Gümrük vergisi hesaplama, GTIP kodu ve gümrük vergisi oranlarını öğrenme

Yurtdışına ürün satarken ya da yurtdışından ürün getirirken karşınıza çıkacak ilk ve en önemli sorunun yanıtları bu makalemizde sizleri bekliyor.

 

NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?

İç pazarda yaşanan ekonomik daralmalar nedeniyle yüzünü yurtdışına dönüp, ihracat yapmaya odaklanan bir girişimciyseniz ya da yurtdışından ürün ithal edip iç pazarda satan bir müteşebbis iseniz öğrenmeniz gereken çok şey var demektir.

Öncelikle gümrük mevzuatı ve gümrük vergisi hesaplama konusunu öğrenmeniz gerekecek. Çünkü ürünleriniz, göndereceğiniz ülkenin gümrük düzenlemelerine ve vergi ücretlerine tabi olacak. Yani cebinizden para çıkacak. Maliyetlerinizi bilmek ve kontrol edebilmek için de bu bilgilere ihtiyacınız olacak.

Gelin öncelikle gümrük nedir, ne kadar gümrük vergisi ödenir, nereye ödenir,nasıl hesaplanır gibi sorulara teker teker yanıt verelim.

GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?

Öncelikle cevaplamamız gereken soru; “Gümrük vergisi nedir”?

Gümrük vergisi esas itibariyle ithalatta ve ihracatta gümrük idaresi tarafından alınan bir vergi türüdür. Gümrük vergisi olmayan ülke hemen hemen yok gibidir.

GÜMRÜK VERGİSİ NE KADAR?

Gümrük vergisi ne kadar öderim sorusunun cevabı da öncelikle öğrenilmek istenen bir sorudur.  Herhangi bir ülkeden ithalat yapacak ya da ülkeye ihracat yaparak döviz kazandıracak olan kişilerin aklına gelen bu sorunun cevabı değişkendir. Çünkü gümrük vergisi ihraç ya da ithal edilen her ürüne göre değişik oranlardadır. Hangi üründen ne kadar gümrük vergisi alınacağı ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’na (GTİP) göre belirlenir. Ayrıca ülkelere göre gümrük vergisi oranları değişmektedir.

Örneğin Mayıs 2018’den bu yana Türkiye’ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanmaya başladı. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 oldu.

Ayrıca ürünler için kilo sınırı da var. Yukarıda verdiğimiz oranlar 30 kg ve altı ürünler için geçerli olurken, 30 kg üstü için gümrük vergisi oranı yüzde 48’e kadar çıkmaktadır.

GÜMRÜK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Gümrük vergisi nasıl ödenir? sorusunun yanıtına gelirsek… Yurtdışından ürün getirten bir ithalatçı getirttiği ürünlerin gümrük vergisini, ülkenin gümrük departmanına ödemekle yükümlüdür. Zira gümrük vergisini ödemediği ürünleri alabilmesi söz konusu bile değildir. Ürünler gümrükte vergisinin ödeneceği güne kadar bekletilir.

Türkiye’de bu departman Gümrükler Genel Müdürlüğü’dür. Hem kara giriş kapılarında, hem liman girişlerinde bulunan gümrük idaresi hem de havalimanlarındaki gümrük idareleri  bu verginin ödenebildiği mercilerdir.

GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA

İhracat yükünü göndereceğiniz ülke için, kargo gönderiminize yansıtılacak gümrük vergisi oranları her ülkenin mevzuatına göre farklılık gösterse de,  ödeyeceğiniz vergiyi hesaplamanın yolu gümrük vergi hesaplama araçları ile bir hayli kolaylaştı.

Gtip sorgulama nedir, ne işe yarari nasıl yapılır? Öğrenmek için tıklayınız.

ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Gümrük vergisi oranı gönderilen ürününü türüne ve değerine göre değişiyor. Mücevher ile domatesin gümrük vergisi oranını aynı olmasını kimse bekleyemez değil mi?

Hangi üründen ne kadar gümrük vergisi alınacağı ise ürünün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’na (GTİP) göre belirlenir. Bu nedenle göndereceğiniz ya da yurtdışından getireceğiniz ürünün örneğin ihraç edeceğiniz elmanın GTİP numarasını bilmelisiniz. Bunu öğrenebileceğiniz çeşitli internet siteleri de mevcut.

Bu bilgi gümrük vergi hesaplama sırasında doğru sonuçlara ulaşmanızı da sağlayacak.

GTIP SORGULAMA

GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) kodu gönderim yapacağınız ürün/ürünlerin dünya üzerindeki kimlik numarasıdır. GTIP sorgulama işlemini buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

GTIP KODUNA GÖRE VERGİ ORANI ÖĞRENME

GTIP kodunu öğrendikten sonra buraya tıklayarak aşağıda açıklanan adımları takip ediniz.

Gümrük Vergisi Oranı Öğrenme

Goods Code kısmına bir önceki aşamada öğrenmiş olduğunuz ‘GTIP kodunu’ giriniz, Country of origin/destination yazan kısma ise vergi oranını öğrenmek istediğiniz (gönderim yapacağınız) ülkeyi seçiniz.

Ardından karşınıza çıkan alanda ürünlerinizin koduna göre karşınıza çıkan vergi oranlarını Kargomkolay hesaplama aracında Gümrük Vergi Oranları kısmına ekledikten sonra hesaplama otomatik olarak gerçekleşecektir.

GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA ARAÇLARI

Dediğimiz gibi çeşitli internet sitelerinde gümrük vergisi hesaplama formülünü kullanarak hesabı hemen yapan hesaplama araçları var. Bu araçlarda yer alan gümrük vergisi hesaplama formülünü kullanarak, Rusya’ya ihraç etmek istediğiniz domates için ne kadar gümrük vergisi ödemeniz gerektiği bilgisine ulaşabilirsiniz.

Gümrük vergisi hesaplama aracı ile yapılan hesaplama sonrasında getirttiğiniz ürünleri için ne kadar vergi ödeyeceğinizi de en yakın sonuçla öğrenirsiniz. Ancak sizin hesapladığınız rakama ilave gümrük vergisi ekleneceğini ve rakamın biraz daha artacağını da unutmamalısınız.

KargomKolay gümrük vergisi hesaplama aracı bu noktada en büyük yardımcınız olmaya aday.

AKILLI GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA SİSTEMİ

İthal edilen ürünün gümrük vergisini hesaplamak için kullanılan formül ise “Akıllı gümrük vergisi hesaplama sistemi” olarak adlandırıyor.

Burada da ithal etmek istediğiniz ürünün tarife pozisyonunu, menşe ülkesini, miktarını ve fiyatını girdikten sonra, akıllı gümrük vergisi hesaplama sistemini kullanarak ödeyeceğiniz vergiyi hesaplayabilirsiniz.

Örneğin Çin’den 1000 adet oyuncak araba ithal etmek istiyorsanız akıllı gümrük vergisi hesaplama sistemi ile kolayca yapabilirsiniz.

GÜMRÜK VERGİSİ SORGULAMA

Gümrük vergisi sorgulama, ne kadar vergi ödeyeceğinin öğrenmek isteyen her kurum ve kişinin yapacağı hatta yaptığı bir işlemdir.  Bu işlem T.C Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinden gereken bilgileri vererek kolayca yapılabilir. Ticaret Bakanlığı’nın verdiği bu hizmeti gerek ihracatçı birlikleri gerekse de sanayi ve ticaret odaları da kendi internet sayfalarında paylaşarak kullanıcılarının gümrük vergisi sorgulama yağabilmesine imkan tanımaktadır. Diğer taraftan e- devlet sistemi üzerinden de gümrük vergisi sorgulama işlemi yapılabilmektedir.

GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMANIN FAYDALARI

Gümrük vergi hesabı yapmak sizin için zor olabilir ama yanlış yapılacak bir hesaplama sattığınız ya da aldığınız ürünlerin gümrüklerde beklemesine hatta çürümesine, beklenmedik masrafların ortay çıkmasına daha da ileri aşamada müşteri kaybetmeye bile neden olabilir. Hesaplama işlemi doğru yapılırsa işleriniz daha kısa sürede, sevkiyat gecikmeleri yaşamadan, herhangi başka olumsuzlukla karşılaşmadan devam edecektir.