DHL Gümrük İşlemleri | Çekim Evrakları | Takip İşlemleri
DHL GÜMRÜK
DHL gümrük hizmetlerinde geniş bir hizmet ağı sunuyor. Eşyaların en hızlı şekilde sahiplerine ulaştırılması için gümrükleme konusunda da hizmet veren DHL, gümrük ile ilgili önemli ipuçları da veriyor.
İlk soru gümrük nedir?
Gümrük kelimesi anlam itibariyle ticaret ve ticaretten alınan vergi olarak algılanmaktadır. Türkiye’ye ithalat yoluyla gelen veya giden yabancı mallardan alınan vergi anlamına gelmektedir.
İhracat yapılırken bir ülkeye giren tüm ürünler mutlaka gümrükten geçer ve gümrükten geçerken birtakım işlemler görür. Gümrükte kayıt altına alınan ürünün vergisi de alınır. Vergisi ödenen ürünler ülkeye sokulur. Böylece sorunsuz bir şekilde işlem sonuçlandırılır.
DHL GÜMRÜK SÜRECİ
Gümrük Kanunu’nun 39’uncu maddesi Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşyanın, getiren kişi ya da duruma göre eşyanın gelişinden sonra taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından gümrüğe sunulması konusunu düzenlemektedir. Kanuna göre ticari eşyanın, numuneler de dahil olmak üzere gümrüğe sunulması ve gümrük işlemlerine tabi tutulması gerekmektedir. Yapılan her türü ithalat ya da ihracat gönderisi, bir gümrük beyannamesi gerektirir ve gümrük vergisi ve yerel vergilere tabi olabilir.
ÜRÜNÜNÜZ GÜMRÜĞE TABİ Mİ?
Gönderdiğiniz ürünün gümrüğe tabi olup olmadığını, gümrüğe tabi ise ne kadarlık bir gümrük vergisinin söz konusu olduğunu öğrenmek için GTİP olarak bilinen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu kodunu öğrenmelisiniz. Daha sonra ürünün getirttiğiniz ülkenin GTİP numarasını öğrenip, internette yer alan gümrük vergisi hesaplama araçlarının yardımı ile ürününüzün gümrük vergisini öğrenebilirsiniz. Gümrük vergisi hesaplama araçlarından birine istenen bilgiler eksiksiz şekilde girildikten sonra “hesapla” butonuna basılması bu işlem için yeterli. Ancak burada yapacağınız işlemle bulacağınız vergi oranının ortalama bir rakam olacağını bilmenizde fayda var. Net vergi rakamını öğrenmek için bir gümrük müşavirinden yardım almanız daha doğru olacaktır.
GÜMRÜKTE İHRACAT KONTROLLERİ
Gönderilerin bazı ülkelere gönderilmesi sırasında, gönderini türüne, menşeine ve gönderildiği ülkeye göre değişen ihracat kontrolleri söz konusudur. Bu kontroller devam eden uluslararası yaptırımlar ışığında yapılır ve gönderi bu yaptırımlardan etkilenir.
DHL kargo uluslararası yaptırım uygulanan bölge ve ülkelere de hizmet vermesine rağmen taşıma faaliyeti sırasında bu yaptırımlara uygun faaliyet göstermektedir.
Ürününüzün sınırlama ya da kısıtlamaya tabi olup olmadığını yasaklı taraf listelerinden olup olmadığını öğrenerek işlem yapmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.
GÜMRÜKTE GEREKLİ BELGELER
Ürününü gönderilmesi aşamasında verilen gönderi belgeleri, tüm yolculuk süresince gümrükleme noktalarında kullanılacaktır. Bu belgelerde yer alan bilgilerin doğru olması gecikme ve cezalarla karşılaşmamak için çok önemlidir.
Tüm uluslararası gönderilerde öncellikle fatura, ürünün türüne ve varış ülkesine göre Menşe Şahadetnamesi, ATR ve EURO1 gibi ek belgeler gerekebilir. Ayrıca ithalat ve ihracat yönetmeliğine tabi kısıtlı ürünler için de bir lisansa ihtiyacınız olabilir.
GÜMRÜKSÜZ İHRACAT MÜMKÜN MÜ?
Gümrüksüz ihracat teknik olarak mümkün 300 kilograma kadar, maksimum 15 bin Euro değerindeki ürünlerin sadece satış amaçlı gönderilmesi anlamına gelen mikro ihracatta gümrük vergisine takılmazsınız.
DHL gümrük hizmetleri ile gönderilerin sorunsuz bir şekilde teslim edilmesini sağlıyor.
DHL Express yetkisi dahilinde olan şu gümrük hizmetlerini vermektedir.
- Gümrük belgelerinin hazırlanması
- İthalat ve ihracat izni
- Yüksek değer boşluğu
- Gümrükleme yetkisi
- Çok satırlı giriş izni
- Gümrüklü Geçici Depolama
- Gümrük Çekim İşlemi Sonrası Değişiklik
- Terminal Hizmetleri bedeli
- Gümrüklü aktarma
- Gümrüklü Aktarım
DHL MİKRO İHRACAT
DHL mikro ihracat işlemleri ile özellikle küçük ve orta boy işletmelerin dünyaya açılmasına ön ayak oluyor. Firma, geleneksel ihracatı hem bürokrasisi hem de masrafları nedeniyle yapamayan, ama ürünlerini yurtdışında da satma isteği olan küçük ölçekli işletmelerin ürünlerini hızlı ve güvenli bir şekilde varış adreslerine ulaştırıyor. DHL mikro ihracat taşımaları ile KOBİ’lerin gümrük masrafı ödemeden ve bürokrasiye takılmadan işlerini rayında sürdürmelerini sağlamış oluyor.
DHL mikro ihracat için tıklayınız.
GÜMRÜKTEN ÜRÜNLER ALINAMAZSA ARDİYE ÜCRETİ DEVREYE GİRER
Gümrük bölgesine giren ve vergisi belli olan ürünlerin yüksek vergi nedeniyle gümrükte kaldığı durumlar da yaşanıyor. Bu durumda ürünün getirene günlük olarak ardiye ücreti yansıtılır. Böylesi bir durumla karşılaşmamak için hazırlıklı olmanız gerekir yoksa ek bir maliyetle karşı kaşıya kalabilirsiniz.
DHL ardiye ücretleri ile ilgili tıklayınız.
Öte yandan tüm yurtdışı gönderiler için konşimento doldurulmalıdır. Bu konşimento gönderinizin nereye gittiği, hangi hizmeti talep ettiğiniz ve ödeme tercihiniz konularında bilgi verirken, gönderilerinizin zamanında, doğru ve güvenli bir şekilde teslim edilmesine yardımcı olur.
DHL Konşimento bilgileri için tıklayınız.