Skip links

İHRACATTA VERGİ MUAFİYETLERİ

İhracatta vergi muafiyetleri Türkiye’nin dış satım gelirlerinin artması için uygulamaya alınan en önemli önlemler arasındadır. İnternet üzerinden yapılan dış satım işlemlerinde yüzde 50 vergi muafiyeti 2021 yılında geçerli oldu.

Uygulama ile e-ticaret yöntemiyle yurtdışı satış yapmak isteyenlerin önü açılmış oldu.

Bu yazımızda ihracatçının daha çok kazanmasını sağlayan ihracatta vergi muafiyetleri konusunu enine boyuna inceleyeceğiz…

E- İHRACAT VERGİ MUAFİYETİ NEDİR?

E- ihracat vergi muafiyeti nedir sorusunun cevabı özellikle internette yurtdışı satış yapanlar tarafından aranıyor.

Hükümet 2021 yılı birlikte internet üzerinden yapılan yurtdışı satışlarda yüzde 50 oranı vergi muafiyeti sağladı. Bu muafiyete e-ihracat vergi muafiyeti demek mümkündür.

İhracatta vergi muafiyeti e- ticaret yapan kişi ve kurumların lehine bir uygulamadır. e- ticaretin günümüzün en trend sıcak satış şekli olması bu muafiyette etkili oldu.

Çünkü artık hem yurtiçi hem de yurtdışı satışların büyük çoğunluğu internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

E- ihracat vergi muafiyeti nedir sorusu kadar önemli olan bir diğer soru ise vergi muafiyeti şartları nedir sorusudur.

Sorunun yanıtı aslında oldukça kolay.  Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyenler satışlarını mikro ihracat yöntemiyle gerçekleştirmek zorundadır.

Bu noktada kısa bir şekilde mikro ihracatı anlatalım.

Hızlı ihracat adı da verilen mikro ihracat, çok ağır ve ürün değeri çok yüksek olmayan ürünlerin ihracatı için kullanılan bir tanımdır. Brüt ağırlığı 300 kilogram ve 15 bin Euro tutarına kadar olan gönderilerin gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile gönderilmesini sağlayan hizmet olarak tanımlanmaktadır.

Yani ihracat kapsamına ağırlık ve tutar itibarıyla hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen ETGB’yle gerçekleştirilen ürünlerin ihracı girmektedir. Burada mutlaka ETGB ‘ye ihtiyaç duyulmaktadır.

E- İHRACAT NASIL YAPILIR?

E- ticaret vergi muafiyeti konusunun ayrıntılarını söylemeden önce e- ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap verelim.

Elektronik ihracat yapmanın en kısa yolu uluslararası dijital pazar yerlerinde mağaza açmaktır. Bu pazar yerlerinin en ünlüleri Amazon, e-bay, aliexpress, Alibaba, Hepsiburada, Rakuten, Etsy vb’dir. Bununla beraber güçlü bir alt yapıya sahip e- ticaret mağazası kurmak bir diğer e- ihracat yoludur. Burada firmaların kendi internet siteleri devreye girmektedir.

E- ticaret mağazalarının kurulmasının ardından yurt içi ve yurtdışı satış yapılmasının önünde engel kalmamış olur. Böylelikle geleneksel ihracatın tersine burada müşteriler satıcıya ulaşmaktadır. Mağazanız, uygun ürünler arayan son kullanıcı ya da bir başka satıcının karşısına çıktığında satışlarınız başlar.

Ürün ve mağazanızın görülme oranını artırmak ise tamamen sizin pazarlama tekniklerinize kalmış bir konudur.

Öte yandan e- ihracat, geleneksel yurtdışı satışlara göre daha az miktarlarda yapılan bir satıştır. Bu nedenle e- ihracat genel olarak mikro ihracat kapsamında gerçekleştirilmektedir.

E- ihracat nasıl yapılır konusunu anlattıktan sonra sıra vergi muafiyeti konusunun ayrıntılarına geldi.

E- TİCARET VERGİ MUAFİYETİ 2023

İhracatta vergi muafiyeti için kar üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Eğer ihracatçı satıştan 100 bin Lira kar ediyorsa bu karın yarısı kadar muafiyet elde eder.

E- ihracat vergi muafiyeti 2021 yılı ile birlikte uygulamaya alınan bir ayrıcalıktır. olduğu için bu yılın ihracat rakamlarına bir etkisinin olması beklenmektedir.

İhracatta vergi muafiyeti 2021 yılının dış satım rakamlarına ne kadar yansıyacağı ihracat rakamları açıklandığında ortaya çıkacaktır.

E-TİCARET VERGİ MUAFİYETİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

E- ticaret vergi muafiyeti için gerekli evraklar listesini birinci sırasında “Vergiden muaf belgesi gelmektedir.  Bu belgeye ihtiyaç duyan ihracatçılar vergi muafiyeti belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını aramaktadır.

Vergi muaf belgesi almak isteyen kişiler, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmalıdırlar. Başvuru sırasında 283 Seri No.lu gelir vergisi genel tebliği ekinde yer alan dilekçe doldurulmalıdır.

Belge alanlardan herhangi bir bedel talep edilmemektedir ve tüm bu işlemler ücretsizdir.

Vergi muafiyeti dilekçe örneği Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer almaktadır. Bu örnekten çıktı alınıp, doldurulduktan sonra vergi dairesine başvuran kişiler vergi muaf belgesini alabilirler.

Bu noktada önemli olan vergi muafiyeti dilekçe örneği üzerinde yer alan bilgilerin tam ve eksiksiz doldurulmasıdır.

Söz konusu belgeyi aldıktan sonra ise kişi veya şirketler vergi muafiyeti belgesi ile vergi muafiyeti başvurusu yapması mümkündür. Bir sonraki adımsa  internetten satışlara başlamaktır.

İHRACATTA VERGİ MUAFİYETİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İnternet üzerinden yapılan ihracatta vergi muafiyeti almak için yapılması gerekenler adım adım şöyledir:

E-Ticaret sitesi olup satış yapan şahıs ve firmaların gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilmesi için izlemesi gereken adımlar şöyledir:

  • Vergiden muaf esnaf belgesi alması gerekmektedir.
  • Bankadan bir ticari hesap açması ve tüm tahsilatları bu hesap üzerinden gerçekleştirmesi gerekmektedir.
  • Toplam hasılatının 220 bin TL’yi geçmemesi gerekmektedir

Vergi muafiyeti belgesi ile internetten satış  yapan kişinin çalışanı varsa yüzde 4 vergi kesintisi olur. Çalışanı yoksa yüzde 2 oranında gelir vergisi kesintisi söz konusu olacaktır.

İHRACATTA VERGİ MUAFİYETİ SORGULAMA

İhracatçılar, vergi muafiyeti sorgulama için Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesindeki uygulamalar sayfasını kullanarak bilgi alabilirler.

Bir diğer sorgulama yolu da İnternet Vergi Dairesi’nin ilgili sayfasıdır. E- ihracatçılar, bu iki sayfadan vergi muafiyet hakkı olup olmadığını sorgulayabilirler.

E-İHRACAT GÜMRÜK İŞLEMLERİ

E-ihracat gümrük işlemleri, dış satım mikro ihracat kapsamında yapıldıysa ETGB ile yapılmaktadır.

İşlemler Ticaret Bakanlığı’nın operatör yetkisi verdiği posta ve hızlı kargo firmaları tarafından yapılmaktadır. Bu firmalar, e- ihracat gümrük vergisi ödemeleri de gerçekleştirir.

E- ihracat gümrük işlemleri için gereken belgeler şunlardır:

  • Dolaylı Temsil Yetki belgesi,
  • İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu )
  • Maliye Onaylı Faturanın Aslı
  • Yurtdışı İçin Türkçe Faturayla Tutarlı İngilizce Fatura.

Bu noktada ihracatta vergi var mı sorusunu da yanıtlamamız gerekir. İhracatta vergi gümrük vergisi uygulamayan ülkeler dışında her şekilde vardır.

Söz konusu bu belgeleri kullanan kargo firmaları, e- ihracat gümrük vergisi ödemesini 2 şekilde gerçekleştirir.

  • DDP- Gümrük vergileri ödenmiş teslimat.
  • DDU-Gümrük vergileri ödenmemiş teslimat.

Ödemenin ardından ürünler gümrükten çeker ve alıcı ürünlerini teslim alır.

Ürünlerin gümrükten teslim alınması ile e- ihracat işlemi de tamamlanır.