Skip links

Yurtdışından Ürün Getirmenin Limiti 2023 | Gümrük İşlemleri

yurtdışından ürün getirtme işlemleri daha kolay

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRMEK DAHA KOLAY

Yurtdışından ürün getirmek E-ticaret yapanların rutin, gündelik işlerinden biri haline geldi. Örneğin Çin’den getirdiği malzemeleri satarak hayatını sürdüren çok sayıda KOBİ mevcut artık.

Telefon kılıfı, cep telefonu bataryaları, saat dahil aksesuarlar, hafif giyim ürünleri, takılar, deri ürünleri, araç kitleri, oyuncaklar ya da spor aletleri, elektronik ürünler, zeka oyunları gibi aklınıza gelecek, ama yasaklı olmayan ürünleri yurtdışından uygun fiyata getirip makul bir kar marjıyla satan çok sayıda işletme olduğu bir gerçek. Her ne kadar dünyanın her yerinden ürün getirilebilse de özellikle son 10 yılda yurtdışından ürün getirmek söz konusu olunca akla gelen ilk ve tek ülke Çin.

Bu yazımızda yurtdışından ürün getirme, yurtdışından ürü getirtirken gümrük işlemleri, yurtdışından ürün getirme limitleri gibi önemli konuları irdeleyeceğiz.

Buyurun yazımızı hep beraber okuyalım.

yurtdışından ürün getirtmek

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTMEK

Yurtdışından ürün getirerek ticaret hayatına başlamayı veya sürdürmeyi düşünen küçük ve orta bir işletme sahibiyseniz konu ile ilgili pek çok sıkıcı detayı bilmeniz gerekecektir. Pazar araştırması yapıp, yurtdışından getirteceğiniz ürünleri seçip, siparişleri verince işiniz maalesef bitmiyor. Hatta tam tersine yeni başlıyor.

Öncelikle minik bir ipucu verelim, yurtdışından ürün getirtirken birim fiyatı ucuz olan ürünleri tercih edin. Böylece hem siz daha kolay satış yapabilirsiniz. Hatta Çin’den  3 TL edecek fiyata aldığınız telefon kılıfını Türkiye’de 20 TL’ye satıp kar yakalayabilirsiniz. Hafif ve küçük ürünleri seçmek de yurtdışından ürün getirmek isteyenlerin tercih etmesi gereken yollardan biridir. Bu da nakliye masraflarını azalmasını sağlayacaktır.

Tabi burada en önemli sorun “Ne getirelim” olacaktır. Bu kararı vermek sadece sizin elinizde.

Dünyanın yeni ekonomik süper gücü ve günlük hayatımızda kullandığımız telefon kılıfı,  çocuklarımızın oyuncakları, telefon bataryaları, yedek telefon şarjları gibi hemen her ürünün neredeyse dünyaya yayılma noktası haline gelen Çin’den oyuncak getirtmek istediğiniz örneğinden hareket edelim. Bu süreçte izlemeniz gereken yollarla, karşınıza çıkacak bürokratik işlemler hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım.

yurtdışından ürün getirtme limiti

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRME LİMİTİ 2023

Yurtdışından ürün getirme limiti 2019 yılı için ortadan kalktı. 15 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan 1111 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Gümrük Vergilerinde değişiklik yapılarak yurtdışında bulunan birçok e-ticaret sitesinden alınan ürünlere vergi getirildi. Eski uygulama da 22 Euro’ya kadar vergi muafiyeti varken bu muafiyet kaldırılmıştır. Değişiklik yapılmadan önce yurtdışından ürün getirme limiti 2019 için 22 Euro idi. Eğer dolar cinsinden alışveriş yapılıyorsa 27 Dolar olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak son değişiklik ile getirilen ürünün değeri 1 Euro ya da 1 dolar bile olsa gümrük vergisi ödenmeye başladı. Böylece yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu.

Diğer taraftan Resmi Gazete’de yayınlanan ve 14 Temmuz’da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor. Karar kapsamında şirketlerin ise 5 adet numune siparişi verme hakkı oldu.

 gümrük işlemeleri

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTMEK VE GÜMRÜK İŞLEMLERİ

Yurtdışından ürün getirmek isteyen herkes istisnasız her değerdeki ürün için gümrük vergisi öder diye yukarıda dedik. Burada gümrük vergisi oranlarından da söz etmemiz gerekiyor.

Yurtdışından ürün getirtmek için Avrupa Birliği ülkelerini kullanıyorsanız yüzde 18, diğer ülkeleri kullanıyorsanız yüzde 20 gümrük vergisi ödemeyi de göze almanız gerekiyor.

Yurtdışından ürün getirmek isteyen kişi ya da kurum getirdiği ürünün ağırlık ve boy gibi unsurları da göz önüne alınarak yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan gümrük vergisini ödedikten sonra ürünlerini gümrükten çekip satışa sunabiliyor.

Yurtdışı ürünün Çin’den getiriyorsanız 20 dolarlık bir ürün gümrükten geçerken yüzde 20 oranında vergi eklenir. Ve ürünün maliyeti 24 dolara çıkar.

 ürün getirme ve gümrükte takılabilecek ürünler

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRTİRKEN GÜMRÜKTE TAKILABİLECEK ÜRÜNLER LİSTESİ

 Yurtdışından ürün getirmek isteyen kişinin ayrıca ürünün yasaklı ürünler listesinde olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Yasaklı ürünler gelmez, geldiği bir durum oldğunda ise ürünler gümrükte kalır. Bu da getiren kişi için ayrı bir maliyet anlamına gelecektir.

Her türlü;

  • kozmetik ürünü
  • sporcuların kullandığı kimyasal ilaçlar ve takviye ürünler
  • cep telefonu modelleri
  • uyuşturucu maddeler
  • canlı hayvanlar
  • patlama özelliği olan kimyasal maddeler
  • toprak ve gübre
  • benzin
  • para
  • antika heykel
  • sanatsal eserler

yasaklı ürünler oldukları için yurtdışından ürün getirtme listesinde yer alamazlar.

 yurtdışından ürün getirmenin yolları

YURTDIŞINDAN ÜRÜN GETİRMENİN YOLLARI

Yurtdışından getireceğimiz ürün için takip edeceğimiz yolları anlatırken ilk iş ürüne karar vermektir dedik. Daha sonraki adım ise ürünlerin siparişini vermek olacak. Örneğin uluslararası pazar yeri de diyebileceğimiz Alibaba’ya sipariş geçecek.

Sırada ürünlerin Türkiye’ye hangi yolla getirileceği konusu var. Çin’den deniz yolu ile ürün getirmek mümkün ama ürünlerin ulaşma süresi bu alternatifte hayli uzayacaktır. Ürünlerin hemen eline ulaşmasını isteyenlerin “Hava” alternatifini kullanmaları gerekecek. Bunun için global kargo firmaları ve bu firmalarla işbirliği yapan yerel çözüm ortaklarını kullanarak ürünler yurtdışından daha çabuk gelir. Uçak kargo ile Çin’den en geç 3-4 gün içinde gelen ürünler anında satışa çıkarılabilir.