Skip links

Yurtdışı E-Ticaret Satışları Nasıl Yapılır | Lojistik Çözümleri

YURTDIŞI E- TİCARET SATIŞLARI

yurtdışı e-ticaret satışları nasıl yapılır

Yurtdışı E-ticaret satışları nasıl yapılır?

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığıyla, Deloitte Türkiye, SimilarWebve Inveon veri ortaklığıyla hazırlanan Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü Raporu’na göre e-ticaret sektörü 2018 yılında, yüzde 42 büyüyerek 59,9 milyar lira seviyesine çıktı.  Bu rakamlar yurtdışına e-ticaret satışı yapmak isteyen ister küçük ölçekli isterse de büyük ölçekli olsun herkesin bu pazara girme cesaretini artırıyor.

Bu cesaret sonucunda yurtdışı e- ticaret satışı yapan kişi ya da kurum sayısı da her geçen artıyor.

Bu nedenle bu yazının konusu yurtdışı e-ticaret satışları nasıl yapılır?

YURTDIŞI E-TİCARET SATIŞININ İLK ADIMI

yurtdışı e-ticaret satışları nasıl yapılır

Cesur bir girişimci olarak dünyaya açılmaya karar verdiniz ve bunu internet üzerinden yapmak istiyorsunuz. Bunun ilk adımı E-ticaret sitesi açmak… Bunun için de profesyonel yardım almalısınız. E-ticaret siteniz kurulduğunda artık tam anlamıyla dünya ile entegre olabilecek ve binlerce kilometre ötelerdeki ülkelere de satış yapabileceksiniz…

E-TİCARET SATIŞININ HEDEF PAZARI

E-ticaret satışının hedef pazarı

İnternet sitenizi kurduktan sonra atılacak adım e-ticaret yapılacak hedef pazarı belirlemek olmalıdır. Kendisi bir peynir ülkesi olan Hollanda’ya peynir satışı yapmaya çalışmak yerine enerjinizi doğru yere kanalize etmelisiniz. Hangi ülkelere gönderim yapabileceğiniz ve hangi ülkelerde sizin ürünlerinize talep olacağını enine boyuna araştırmalısınız.

Ayrıca söz konusu pazarların ekonomik ve politik şartlarını da göz önüne almalısınız. Sizin ürünlerinize ihtiyacı olan ama örneğin Suriye gibi savaşın devam ettiği bir ülkeyle e-ticaret yapmak hayli zor olabilir.

YURTDIŞI E- TİCARET STARATEJİSİ

Öte yandan tüketicilerin satın alma alışkanlıkları, ürünlere gösterdikleri ilgi, markalardan beklentileri gibi faktörleri de göz önüne alarak stratejiler geliştirmelisiniz. Fransa’ya ihraç etseniz çok ciddi iş potansiyeliniz olabilecek salyangozu hiçbir müslüman ülkeye satamayacağınız bilerek hareket etmelisiniz. Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz değil mi?

ULUSLARARASI E-TİCARET SİTELERİNDEN SATIŞ

eBay, Alibaba, Aliexpress, Amazon gibi farklı e-ticaret sitelerinde mağazalar açarak, ilk etapta yurtdışına satış yapmak için bu siteleri kullanabilirisiniz. Bu sitelerin zaten belli bir kullanıcısının olması ve bu kullanıcıların sizin ürünlerinize bu siteler üzerinden ulaşabilmeleri ilk etapta sizin en büyük avantajınız olabilir.

E-TİCARET İLE E- İHRACAT

E-ticaret ile gerçekleştirdiğiniz ya da gerçekleştireceğiniz bu satışlar sizi bir anda e- ihracat yapan girişimci statüsüne yükseltebilir. Bildiğimiz geleneksel ihracatın internet üzerinden yapılmış hali anlamına gelen e- ihracat, uluslararası pazar yerleri kanalıyla yapılabildiği gibi, kendi internet siteniz ya da sosyal medya hesaplarınız üzerinden yapılabilir. Sitenizde ürünleri sergileyip, müşterilerinize ulaşıp satışı da gerçekleştirdiğinizde e-ihracat yapmış olursunuz.

Klasik ihracat yöntemleri ile ulaşılamayacak kadar çok potansiyel müşteri e-ihracat alanında sizi bekliyor. Potansiyel müşterinizin dünyanın öteki ucundan örneğin Endonezya’da kalkıp ürün görmeye, sizin bulunduğunuz ülkeye ve üretimi gerçekleştirdiğiniz fabrikaya ya da mağazanıza gelmesi oldukça zor hatta imkansız olacağına göre sizin ona ulaşmanız gerekecek. Bunun yolu da ürünlerinizi internet sitenizde sergilemenin yanı sıra, Endonezya’daki potansiyel müşteriye online ulaşıp varlığınızdan onları haberdar etmek. E bu da internet üzerinden yapıldığında daha kolay…

E-ihracat neden bu kadar tercih ediliyor sorusunu yanıtına gelirsek… Dünya kelimenin tam anlamıyla e-ihracatçıların ayaklarının altında.

ULUSLARARASI ÖDEME YÖNETMELERİNİN YURTDIŞI E-TİCARETTE KULLANIMI

uluslarlarası ödeme yönetmelerinin yurtdışı e-ticarette kullanımı

Uluslararası siteler yerine kendi siteniz üzerinden yurtdışına mal satışı yapmayı istiyorsanız uluslararası ödeme yöntemlerini kabul etmeniz ve stratejilerinizi buna göre belirlemeniz gerekiyor. Hedef pazarınızı seçtikten sonra, bu bölgelerden gelecek olan ödemeleri nasıl alabileceğinizi öğrenmeniz ve site üzerinde bu ödeme şekillerini aktif etmeniz gerekiyor.

Zira dünyada her ülkenin yaygın olarak kullandığı ödeme yöntemi farklı.

Örneğin Ortadoğu’ya satış yapmak istiyorsanız, kapıda ödeme yöntemini sitenize mutlaka koymalısınız. Ya da Almanya’yı hedefliyorsanız, sadece kredi kartını ödeme seçeneği olarak koyduğunuzda Alman e-ticaret kullanıcılarının yüzde 91’ini ıskalamış olacaksınız. Çünkü Almanya e-ticaret pazarında kredi kartı kullanımı sadece yüzde 9. Diğer taraftan Almanya’da Paypal, Giropay, Clickandbuy, Sofort Überweisung gibi e-ödeme sistemlerinin kullanım oranı yüzde 43.

Bu rakamlar ışığında hangi ödeme biçimini hangi ülke için kullanacağınız iyi belirlemeniz gerekecek.

YURTDIŞI E-TİCARETTE HAVA KARGONUN ETKİSİ

e-ticarette çözümler

Tüm bu adımları geçtiniz. İnternet sitenizi kurdunuz, hedef pazarı belirlediniz. E-ihracat stratejileri geliştirdiniz, şimdi sıra en önemli adıma geldi. İlk siparişi aldınız ve ürünü örneğin Almanya’ya göndermeniz gerekiyor.

Bu noktada iyi bir yurtdışı hava kargo şirketi seçemezseniz müşterilerinize ürün fiyatından daha fazla kargo parasını ödetmek zorunda kalırsınız. Ya da ürün hasarlı bir şekilde alıcısına ulaşır, ya da ürününüz alıcısına ya çok geç ulaşır, ya da hiç ulaşmaz…

Bu noktada bazı sorulara cevap bulmanız gerekecek.

  • Göndereceğiniz ülkeye tek tek kargo göndermenin kargo maliyeti ne kadar?
  • Yurtdışı kargoları toplu şekilde göndermek mümkün olur mu?
  • Ücretsiz kargo yapılabilir mi?
  • Hedeflenen ülkenin gümrük muafiyet sınırı ne kadar?

Ayrıca ürün satışı yapacağınız ülkenin kargo işleyişine de çok iyi hakim olmalısınız. Örneğin Endonezya’ya ürün satmak istiyorsanız, orada 120 farklı kargo şirketiyle çalışmanı gerekebilir. Çünkü bir ada ülkesi olan Endonezya’daki her adaya farklı bir kargo şirketi hizmet veriyor.

e-ticaret satışı

Ayrıca sattığınız ürünlerin göndereceğiniz ülkede gümrük kurallarına göre ülkeye girişi yasak olmayan ürünler olması gerekmektedir. Aksi takdirde ürünleriniz imha edilebilir ya da en iyi ihtimalle iade edilebilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için sipariş gelen ülke ve gümrük kuralları iyi incelenmeli, ondan sonra satış için onay verilmeli ve kargo hazırlanmalıdır.

YURTDIŞI E-TİCARETTE BAŞARI İÇİN KARGOMKOLAY

yurtdışı kargo işlemlerinde e-ticaret

Bu noktada siparişini hızlı ve güvenli bir şekilde adresine ulaştıracak olan yurtdışı kargo şirketi ile uzun vadeli anlaşma yapmak size avantaj sağlayabilir. Bu sayede yurtdışı kargo ücretlerinde taban fiyatlara sahip olur, dövizdeki dalgalanmalardan kendinizi koruyabilirsiniz.

Yurtdışı e-ticarette en önemli partneriniz olmaya aday KargomKolay size bir tık uzakta. KargomKolay’a ulaşın,  kazançlı yurtdışı e-ticaret operasyonları için uzman müşteri temsilcilerimizden destek alın.

KargomKolay 219+ ülkeye yurtdışı hava kargolarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırır.