Türkiye, İstanbul Havalimanı’yla Kargoda Bölgesel Üs Olacak
TÜRKİYE, İSTANBUL HAVALİMANI’YLA KARGODA BÖLGESEL ÜS OLACAK
Atatürk Havalimanı’nın İstanbul Havalimanı’na taşınması ve yeni havalimanının dört etabının da tamamlanmasıyla Türkiye kargo taşımacılığı alanında bölgesel bir güç haline gelecek.
Dünya Gazetesi’nin derlediği habere göre Türkiye’nin kargo taşımacılığındaki en önemli gelişmeleri İstanbul Havalimanını tamamen devreye girmesi ile yaşanacak. Eldeki verilere göre yeni havalimanının dört etabının da tamamlanmasıyla yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesine ulaşılacak. Bu rakam da Türkiye’yi hava kargo taşımacılığı alanında kendi bölgesinin lideri pozisyonuna getirecek.
2018’DE 2 MİLYON 527 BİN TON KARGO TAŞINDI
Dünya Gazetesi’nin araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Öncelikle rakamlar gösteriyor ki hava kargo sektörü özellikle e- ticaretin etkinliğini artırması, bozulabilir ve çabuk tüketilmesi gereken ürünlerin hızlı taşınması zorunluluğu nedeniyle büyümeye son derece açık sektör.
Rakamlara gelirsek;
Türkiye’de sivil havacılık sektöründe 2013 yılından bu yan 13 hava yolu şirketi faaliyette. Bunlardan üç tanesi yalnızca kargo taşıyor. Türk Hava Yolları ise hem yolcu hem de kargo taşımacılığı yapıyor. Türkiye’de sadece kargo taşımacılığı yapan uçak sayısı 26. Toplam kargo yük kapasitesi filolara katılan üç yeni uçakla 1 milyon 296 bin tona yükseldi. Son yıllarda giderek büyüyen hava kargo kapasitesi 2018’de geçen yılın aynı dönemine göre 106 artışla 2 milyon 527 bin tona ulaştı.
SEKTÖRÜN SIÇRAMA NOKTASI YENİ HAVALİMANI
Sektörün asıl yükselme trendine ise İstanbul Havalimanın tam kapasite devreye alınmasından sonra gireceği öngörülüyor. UPS, DHL, FedEx gibi lojistik devleri Türkiye’yi havada bölgesel bir üs yapmak için başvurularını yaparken, yabancı teknoloji ve otomotiv şirketlerinin de şimdiden İstanbul Havalimanı’ndan ihracat yapmak için yerel firmalarla depo konusunda işbirliği yapma hazırlığında.
29 UÇAK KAPASİTELİ TERMİNAL
Hava kargo sektörünün Türkiye’de yükseliş trendine geçeceği yönündeki öngörünün gerekçeleri de oldukça geçerli. Zira Atatürk Havalimanı’nda 250 bin metrekareye yayılmış dokuz uçak park kapasiteli terminal alanı mevcutken, İstanbul Havalimanı’nda 1.4 milyon metrekarelik 29 uçak park kapasiteli bir kargo şehri inşa edildi. Yeni havalimanının dört etabı tamamlandığında yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesine ulaşılacak ve Türkiye kendi bölgesinin hava kargo merkezi haline gelecek.
DÜNYADA HAVA KARGO
2019 yılı için dünyada öngörülen hava kargodaki yıllık artış yüzde 3.7. Toplam taşınan yük miktarının 65.9 milyon tona çıkması hedefleniyor. IATA da hava kargo gelirlerinin 2019’da 116.1 milyar dolara ulaşacağını hesaplıyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi