İnternetten Yurtdışına Ürün Satmak Mümkün Müdür?
İNTERNETTEN YURTDIŞINA ÜRÜN SATMAK
İnternetten yurtdışına ürün satmak günümüzün en olağan işlerinden biri haline geldi. Çok değil 20 yıl önce hayal bile edilemeyen pek çok şey bugün sıradan kabul edilirken, artık yerinizden bile kalkmadan internetten yurtdışına ürün satmak ve uluslararası pazarlarda boy gösterip ticaret yapmak mümkün…
Hem ülkeler arasında sınırların geçmiş yıllara oranlara daha esnek olması, hem uluslararası ticaretin ciddi anlamda kabuk değiştirmesi ve internet teknolojisindeki takip edilemez değişim malların hareketliliğini artırdı.
Bugün Türkiye’de üretilen bir ürün çok kısa bir zaman sonra Japonya’da kullanılabilir hale geldi. Ya da Çin’de üretilen bir oyuncak kısa bir süre sonra Türkiye’deki bir çocuğun en sevdiği arkadaşı oldu. Bunu internetten yurtdışına satış oranlarının bu denli artması sağladı.
Peki bu dönüşüm nasıl oldu? İnternetten yurtdışına ürün satmak gerçekten çok mu kolay? Bunu yapmak için hangi işlemleri gerçekleştirmek gerekiyor?
Bu yazımızda hem internetten yurtdışına ürün satmak hem de Türkiye’den yurtdışına ürün satmak isteyenler için gerekli olan bilgileri de vereceğiz.
Türkiye’den yurtdışına ürün satmak da hem geleneksel ihracat yöntemleri, hem de yeni trendler sayesinde daha kolay hale geldi. Bu noktada dünyaya açılmak isteyen bir kişi ya da kuruluşun yapması gereken ilk ve en gerekli şey hangi ürünü Türkiye’den yurtdışına satacağına karar vermek. Bu kararı verdikten sonra yurtdışına ürün satmak daha da kolay hale gelir. Bu karar hedef pazarın da ortaya çıkmasını sağlar. Peynir diyarı Hollanda’ya peynir satmak olamayacağı gibi, Japonya’ya da otomobil satmak pek mümkün olmaz.
Yurtdışına ürün veya hizmet satış bu kapsamda değerlendirilmesi gereken bir konudur. Dünya pazarlarında etkin ve söz sahibi olmak için yurtdışına ürün ve hizmet satışı konusunda uzmanlaşmak ya da uzanmalaşmış ekülerden ciddi destek almak gerekir
İNTERNET SİTESİ KANALIYLA YURTDIŞINA ÜRÜN SATMAK
İnternetten yurtdışına satış yöntemleri günümüzde daha da çeşitlendi. Ağırlıklı olarak internet sitesi aracılığıyla yapılan bu satışlara facebook ve instagram gibi sosyal medya aracılığı ile yapılan satışlar da eklendi. Ancak biz bu yazımızda genel anlamıyla internet sitesi kanalıyla yapılan yurtdışı satışları, bu satışların nasıl yapılması gerektiğini, yani bir anlamda e-ticaret satışlarını anlatacağız.
e-ticaret için öncelikle bir internet sitesi olmalı. Türkiye’de ve dünyada internetten yurtdışına satış sitelerinin binlerce örneği var. En ünlüleri Amazon, E-bay, Alibaba olan global internet siteleri trendleri belirlerken Türkiye’de de hepsiburada, Trendyol, gittigidiyor, N11, Morhipo gibi alışveriş siteleri internet üzerinden yurtdışına satış gerçekleştiriyor.
Tabii bu arada markaların kendi internet siteleri üzerinden yaptığı yurtdışı satışları da bu kapsama dahil edilebilir.
İNTERNET ÜZERİNDEN İLK DEFA SATIŞ YAPACAKSANIZ…
İnternetten yurtdışına ürün satmak tabi ki öyle hemen olabilecek bir şey değil. Bunun süreçleri, atılması gereken adımları var ki bu adımlar doğru atılırsa yurtdışı pazarlarda başarı sizin olabilir.
İnternetten yurtdışına ürün satmak için yapmanız gerekenler ise şöyle:
- Öncelikle bir internet sitesi sahibi olmalısınız.
- Hangi ürün/ürünleri satacağınızı iyi belirlemelisiniz. Bu konuyu biraz daha detaylı anlatmamız gerekebilir. Öncelikle ürün temininde sorun olmamalı, sipariş geldiği anda ürün alınıp, yurtdışına gönderilebilmeli. Benzerlerine göre daha ucuz olmalı. Kargo ile gönderilmeye uygun bir ürün olmalı, yasaklı ürünlerden olmamalı.
- Ürünlere yönelik hedef pazarlar bulmalısınız.
- Ürün temininde sıkıntı yaşamamak için depolama tercihini kullanacaksanız depolamaya uygun bir ürün seçmelisiniz. Örneğin gerekli şartları sağlayamazsanız sebze ve meyveler, et- tavuk- balık gibi gıdalar çok da depolamaya uygun değildir.
- Dijital mecraları kullanarak reklam – tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır.
ULUSLARARASI İNTERNET SİTELERİ ARACILIĞI İLE YURTDIŞINA ÜRÜN SATMAK
İnternetten yurtdışına ürün satmak için kullanılabilecek en önemli yol kendi internet sitenizin dışında, global internet sitelerinde sanal mağazalar açmak olabilir. E-bay, Alibaba, Aliexpress gibi her biri birbirinden ünlü ve müşterisi hazır siteler üzerinden ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Bu sizi, yurtdışına satış konusunda doğrudan doğruya birinci lige çıkaracak bir adım olacaktır. Zira bu sitelere girebilmek hiç de öyle sanıldığı gibi kolay değil…
İNTERNETTEN YURTDIŞINA ÜRÜN SATMAK MİKRO İHRACAT İLE YAPILABİLİR Mİ?
Gelelim konunun teknik boyutuna. Yurtdışına internet üzerinden yapılan satış da aslında bir tür yurtdışı ihracat işlemi. Ancak adetleri geleneksel ihracata göre daha düşük olan internet satışları aslında tam da mikro ihracatın karşılığı olarak kabul edilebilir.
Mikro ihracat, kati satış amaçlı olup, 300 kilogram ve 15 bin Euro bedeli aşmayan ürünlerin ETGB ile yurtdışına satışını anlatan bir ticari terimdir. İnternet üzerinden yapılan satışlara konu olan ürünler de çok yüksek ağırlığa ve değere sahip olmayacakları için rahatlıkla mikro ihracat kapsamında değerlendirilebilir ve bu yolla yurtdışına gönderilebilir.
Mikro ihracat için tıklayınız.
İNTERNETTEN YURTDIŞINA SATILAN ÜRÜN NASIL GÖNDERİLİR?
Yurtdışına satış yapmak konusunun en önemli kısmına gelirsek; bu konu ürünlerin alıcısına en kısa sürede ulaştırılması yani sevkiyatı olacaktır.
Yurtdışına ürün satmak için gerekli girişimlerde bulunan ve başarılı olan girişimciler, ürünlerin yeni sahibine en çabuk şekilde ulaşmasını isterler.
Bu noktada ürünlerin en hızlı şekilde gönderilmesini ve en kısa sürede varış adresine ulaşmasını istiyorsanız, uçak kargo hizmeti almak sizin için doğru yol olacaktır. Uçak kargo kullanırken de Express kargo seçeneğini tercih ederseniz ürünleriniz 1-4 iş günü içinde dünyanın herhangi bir yerine ulaştırılır.
Yurtdışına ürün satmak kargo işlemleri ile böylece daha da hızlı hale gelebilir. Ancak bu aşamada ürünü gönderenin yapması gerekenler, atması gereken adımlar da yok değil.
Öncelikle hazırlanacak proforma fatura ile müşteriye bir nevi “Teklif” sunulur. Bu fatura yapılacak işe dair, bir teklifin faturasıdır, diğer bir anlamıyla bir ön fatura anlamına gelmektedir. Bu fatura çeşidinin, kanunun ve maliyenin tarafında bir yükümlülüğü bulunmaz. Proforma fatura alıcı ile satıcı arasında gerçekleşecek anlaşmanın en pratik yoldan yapılmasını hızlandıracak bir teklif faturası gibi düşünülmelidir.
Daha sonra ürünün gönderileceği taşıma şekli belirlenip, bunun için bir fiyat alınması gerekecektir. Yurtdışı uçak kargo ile gönderilmesi planlanan ürünler için global kargo firmalarından ya da bu firmaların servisini veren örneğin KargomKolay’dan kolayca fiyat alabilirsiniz. Bu işlemin hemen ardından ister kişi ya da kurumlar kendileri kargo firmasına ürünleri teslim eder, isterlerse de kurya çağırarak teslim işlemi gerçekleştirilir.
Ürünler taşımayı yapacak kargo firmasına teslim edildikten sonra artık uçağın kalkması ve ürünlerin teslim edilmesi beklenir.
Ancak ürünler taşınması için kargo uçağına yüklendiğinde konşimento düzenlenir. Konşimento üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merci bilgileri başta olmak üzere söz konusu ticari işlemle ilgili her türlü bilgi yer almalıdır.
KARGOMKOLAY İNTERNETTEN YURTDIŞINA SATIŞ YAPARKEN DE YANINIZDA
Kargomkolay internetten satışını yaptığınız ürünlerin varış adresine en çabuk ve sağlam şekilde ulaşması konusunda da yanınızda. TNT, FEDEX, UPS ve DHL ile yurtdışı kargo gönderimlerinde çözüm ortaklığı yapan Kargomkolay +219 ülkeye yurtdışı ihracat yapabilmenizin güvencesi olarak bir tık uzağınızda. Kuryemizin teslim aldığı ürünleriniz 1-4 iş günü içinde adresinde olacak siz de başarılı internet satışı yapmanın keyfine varacaksınız.